Followers

Tuesday, November 27, 2012

HaDiaH BiRTHDaY NuRuL

Inilah hadiah bzday Nurul yg dihadiahkan oleh tok...
Basikal merah... itu la hadiah bzday Nurul oleh tok utk tahun ni... tahun lepas tok belikan buku n puzzle... abes da buku tu nurul conteng tp dr buku tu juga la nurul belajar... suke sgt agaknye dgn buku tu smpai dconteng... beskal tu tok belikan mase cucu sulong ni balik kg time wekend. then, mlm ak sekeluarga nk balik rumah tok bg la cucu nye bawa balik beskal tu. lgpon sape nk maen klw tggl kt kg... tp mslhnye otw kitorg balik rumah tu sepanjang jalan die petik loceng beskal (ciwi btol anak dare ak da tu kedekut plak, jgn sape nk sentuh beskal die)
Sampai je uma, atas beskal tu la die bertenggek smpai kul 1.30 pagi ok!!! (time tu ak da membute ke mane hala siap bermimpi)... Ak taw die bertenggek atas beskal tu smpai pg bute pon sbb papa nye citekn kt ak time subuh esoknye...
Dek krane smlm tido lmbt so, pg ni bgun lmbat la ank dare tu...da sepeasal lg punye cite... die nk g uma "umie" dgn beskal tu... kn ke haru biru jdnye... da la bgun lmbat wat pgai plak... yg sadisnya, ak tgk air mate die meleleh bile gtaw x blh bawa beskal tu g uma "umie"... dasat tol anak dare ak sorg ni... taw la syg arta benda pon... cer bayangkn klw beskal ni pon die nk angkut naek kete klw g mane2... (cmne tu ???) tp akhirnya papa berjaya gak pujuk anak dare tu supaya x bawa beskal g uma "umie"
Beskal tu da d "upgrade" oleh papa...tp bakul n bendera tu mmg dr beskal lame nurul...
Ni la beskal lame nurul... nmpk x bakul kt belakang tu??? time tu maseh x de bendera... pas menan yg colorng tu jahanam br ganti bendera... (Nurul sebut bendera tu, 1Malaysia)

ZoMBi KaMPuNG PeRTaMa

Ape cer ni??? Hahaha...ak pon tergelak dgn title n3 ni... tp asenye sesuaiii kot title ni... sumenye bermula apabila mama + papa terleka... Mama pon 1 hal juga, nape bile da balik kusus tu x kemas barang sehabis baek n simpan d tempat sepatot nye kn??? (sorry, mama letey laaa... 2 mgggu kusus tu pasal la jd cm g2)
Tp kn, anak dare sorg tu ade je idea die nk menjahanamkn "harta benda" mama nye... nama pon ank dare... terima la seadanya kerana skang kn mase utk die membesar n blaja segalanya... korg nk taw x ape anak dare tu wat???
Hahhh...kn da kuar ank zombi...oh mannn...(bak kate ajiboy)
korg taw x ape krim yg kaler putih tu??? itu la pencuci muke ak yang telah djahanamkn oleh Nurul Insyirah... Anak ohhh anak, pencuci muke mama tu baru je beli mase nk trun g kusus... br 2 mggu pakai da tggl setengah... sume nye gara2 anak dare ak sorg ni... tp,naseb baek la juga pencuci muke... klw ubat gg cmne??? maw meraung "anak zombi" ni... hehehe... nakal tolll...

SeJuK aSe PeRuT MaMa MeNGaNDuNG

Nurul tgh solat (solat care die la...) pdhal x masuk waktu pon time ni...
Sejuk x perut ibu mengandung andai melihat ank da mule minat utk solat??? suke kan??? hopefully ianya akan berterusan sehingga la dewasa...salah 1 sebb musabab nye, tntulah kerana Solat itu tuntutan agama kn...lgpon, solat kn merupakn Rukun Islam ke 2 so mmg elok la kite ajar anak2 dari kecik...

ANAKKU YANG CERDIK

Nurul Insyirah tgh makan oren sunkist (feberet die)...
Al-kesahnyeee...Nurul nk makan oren sunkist ni tp x nk duduk makan kt meja jepun yg sememangnye menjadi port makan kami sekeluarga...Die nk juga makan atas toto @ tmpat tido kesayangan nye tu...kene la pekik dgn mama nye ni
"Nurul, jgn la makan atas toto, nnt nk tido bsemut la..."
Dengan muke selamba je, Nurul bawa naek gak mangkok sunkist tu atas toto n dalam mase yang same die sambar 1 kertas (ak pon lupe kertas ape, samada kulit komik boboiboy die @ kertas iklan yang slalu smpai kt uma tu) then die lapik kn bawah mangkuk sunkist n skali tmpat die makan...betapa cerdiknyeee ank ak...(ok, mama termalu... papa pandang mama smbil senyum sinis) ok papa,mama kalah...nnt papa kene mama gelakkan papa plak...

Friday, November 23, 2012

14 TaHuN x JuMPe

Wahhh...ape celop??? bio betik??? Mmg betik la...14 tahun x jmpe tetibe dpt jmpe balik dgn mmbe ak time raya ritu...time skola asenye pernah duduk meja sebelah2 dgn Pn Anis kite ni...
Pn Anis dtg uma ak time raye 2012...

@PoM PoLKaDoT

Amacam kaler??? cun x???
kite start n3 dgn pix coloring plak kali ni...
2.10.12 - 1st time blaja wat apom polkadot...wat kt opis wey...segala perkakasan bawa same2...nk blaja nye pasal...dlu ak pk kn susah sgt la wat apom polkadot tu pdhal x pon...bahan2 nye pon senang cari...
Ni hasil air tgn ak n opismate...
OK! ak share kn resepi apom polkadot yg ak copy paste dr opismate ak...Opismate ak pon CnP dr tenet katenye...
Bahan2
3 biji telur (Gred A - Dr peti ais)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar @ susu cair
3 st baking powder
1 sk ovalette
** apa2 filling ikot citarasa (jem nenas,kismis,coklat cip)
** pewarna (lg byk kaler lg lawa,ank2 pon suke nk mkn)
** paper cup (secukupnya)
** bekas lompang (rm 1.30 je utk 1 dozen,cari kt kedai jual brg2 plastik pon ade)
Cara2
1. Masukkn sume bahan, pukul dgn kelajuan maksima (mggunakan mixer) sehingga kembang
2. Bahagikan adunan kpd beberapa bhg. utk diwarnakan & titiskan pewarna
3. Masukkn adunan ke dlm piping bag
4. Letakkan filling then picitkan adunan ke dalam paper cup (letak paper cup tu dlm bekas lompang taw!!!)
5. Last skali dot2 kn...(klw rajin n tgn seni,blh la wat lukis2)
6. Kukus selama 10-15 minit
Hasil air tgn bersama...ape yg pntg,KERJASAMA...

Friday, November 16, 2012

Kembara Gunung Angsi

Patotnye n3 ni ak nk kongsi pada 14hb lepas tp dek krane kaki ni suke sgt merayap so xsiap lak n3 ni spt yg ak harapkn so rini la br blh nk hupdate...
Belek punye belek hp BB ak tjumpe la pix2 yg ak ase blh utk dkongsi cerita... Kembara ke Gunung Angsi selaku Fasilitator... 1st ime OooooooK jd fasi setelah 2 tahun ak apply...
Ekspedisi bermula dari 30.03.2012 - 01.04.2012 ke Hutan Lipur Ulu Bendul, Kuala Pilah, Nogori 9 (Nape negeri ni dnamakan N9??? Sape taw tlg jawab, hehehe)
30.03.2012... pg Jumaat tu para peserta kursus dberi taklimat utk sessi kembara d Hutan Lipur nnt. Pas2 diorg diberikan peralatan n mkanan utk dibawa semasa berkhemah... After Jumaat kitorg pon bgerak ke tapak perkhemahan. After Asar kitorg smpai d tapak perkhemahan... Mendirikan khemah n pelbagai aktiviti utk bermalam... Dek krana perjalanan jauh (melebihi 2 marhala so ak hanya Jama' n Qasar solat2ku)... Mlm ni sudah tersedia tugas utk ak, selaku pengacara majlis bagi acara persembahan kumpulan oleh peserta2 kursus.
After Isyak bermula la sessi persembahan kump... lewat mlm barula acare selesai then kitorg yg fasi ni kene tggu lg utk briefing (korg igt senang lenang blh balik tido cm peserta2 kusus tu??? mintak mahap yer)... selesai la sudah tugasku utk mlm itu... Esok, akan bermula kembara mendaki ke Puncak Gunung Angsi juga cabaran baru utk ak coz ak x pernah naek lg Gunung Angsi.
31.03.2012... After Subuh kitorg bsiap, bsarapan. B4 mendaki kene la warm up kn... ak membawa Kump.1 peserta kusus utk mendaki...
Ni check-point Pertama, 8.59am ak n ahli2 Kump.1 smpai d cni
Semasa mendaki tu, lebey kurang 11 pagi ak da lapar gile spt org yg x b'sarapan... naseb la ade ade coklat yg smemangnya ak bawa spare dlm beg utk alas perut... ( nk taw x nape ak lapar gile??? nnt ak citekn... tggu n3 sterusnya ) Lebey kurang 11.20am kitorg smpai ke Puncak Gunung Angsi...
Ketinggian Puncak Gunung Angsi
Bersama ank2 buah (peserta kursus) dr Kump.1 ( ade lg tp yg diorg ni je gile nk bgambar, hehehe )
Lg maw tye ke sape ni??? ofcoz la A.K.U... hehehe
Dek krane da lame sgt cite ni so ak pon da lupe kul bape kitorg smpai ke base... tp apepon ak nye kump la yg pertama smpai punck n pertama smpai base...Mlm nye xtvt rumusan tntg kembara pagi tu...tp masing2 nye muke mmg kepenatan la ak tgk...Esok da nk balik pon...
01.04.2012...Pg ni ade xtvt "sensitiviti"...ak akan handel game "Pimpin c Buta"... Mule2 ak pon xtaw cmne maen game ni tp bile da handel best la plak kn... Apepon care ak da menyebabkn peserta kusus tu sume sakit ati dgn ak... Means ak bjaya la jalankn tggjawab ak kn2??? Tghari kitorg btolak balik ke Melaka...
Last pose b4 grak balik...

Friday, November 9, 2012

PeRGI TaK KeMBaLi 2

09.11.2012 (Jumaat)
Setibanya d pejabat pada pagi ini...ak dikejutkan dgn berita kematian penyeliaku PiKT Zawawi...Seorg penyelia yg sgt prihatin dgn masalah ank2 buahnya. Apepon, Allah lebey menyayangi Allahyarham... Doakn arwah dtempatkn dlm golongan org2 beriman... Kita yg hidup ni, truskan hidup spt biase... Cume ak teringat pesan Tn Harrul td, sentiasa la bdoa agar nyawa kita d cabut pada hari Jumaat n kite dikebumikan pd hari Jumaat... Jumaat merupakan penghulu segala hari, hari yg terbaek dlm 7 hari semggu...
Kurang lebey 9.30 pg ak dan beberapa org ofcmate ke Hospital Seberang Jaya untuk melawat jenazah buat kali terakhir... Mggu lepas ketika menyerahkan Penyata Bulanan LET, asenye itulah yg t'akhir ak bsembang dgn arwah...
Setibanya d HSJ kami bgegas ke Bilik Mayat... Ramai kenalan dr Kastam & Imegresen bkumpul d c2 menantikan jenazah... Sebaik jenazah dbawa keluar, kami memberikn pghormatan t'akhir dgn menyedekahkan Surah Al-Fatihah...Smoge Arwah dtempatkan d kalangan org2 beriman n djauhkan dari seksa kubur...
Sesuatu yg cuba ak kongsikan d cni...
Diriwayatkan dari Imam at-Turmuzi dalam himpunan hadis dari Abdullah Bin A'mru telah berkata: Bersabda Nabi Sallahu Alaihi Wasallam:
Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada hari jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur.

Thursday, November 8, 2012

Anak ku

08.11.2012
Rini kandungan ak masuk 35 minggu... Seperti biase ak dtg kerja. Tp start dr semlm si manja ak yg sulong tu da selsema n batok tp selsema paling trok la. Mata pon berair je, cian ank mama...
Sebelum tido smlm ak sapukan vicks kt dada,leher,tgh blkg n tapak kaki then pakaikn stokin...br la c kecik tu nk tido tp...agak meragam la. Almaklum,hidung tersumbat. Sama la kite org dewasa ni, kn susah je ase nk tido klw hidung tersumbat.
Dek krane smlm kai stokin time tido, rini Nurul ke rumah "umie" nye dgn kai kasut la... Ape2 je la ank oooiii, jnji x wat pgai... Hope arini ank mama makin sehat la... Cian sgt mama tgk keadaan Nurul... Mama n papa sentiase doakn yg terbaek utk Nurul... Cepat sembuh ye syg, nnt xde la mama n papa susah hati

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ