Followers

Sunday, August 31, 2014

MERDEKA 57 : Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta


Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Di sini tersemai cita-cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Ke mana harusku bawakan
Ke mana harusku semaikan cinta ini

Betapa
Di bumi ini ku melangkah
Ke utara selatan timur dan barat
Ku jejaki

Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Akulah penyambung warisan

#warisan
#datuksudirmanhajiarshad

#D.I.Y : Rak AlQuran

Assalamualaikum wbt...
MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
Salam KeMERDEKAan ke-57
#disinilahirnyasebuahcinta
Alhamdulillah Malaysia aman...


wahhh...pnjg nau la intro bonda...hehehe...
almaklom la...projek mlm merdeka...

Alhmdulillah.angan2 bonda yg ciput da terlaksana

ari mggu mcm biase la bjalan cuci mate
nak2 plak long weekend mggu ni...
pasaraya kedai segala bagai sume dok wat promosi merdeka...
hahhh..dr jejalan jd terbeli la...
antara yg bonda terbeli...


jeng...jeng...jeng...


storage shelf 2 tingkat RM10
(dalam pale mmg da lame pasang angan2 projek diy so mmg bonda terbeli gak la kn storage shelf ni, hehehe)



bile da terbeli storage shelf tu...
xde padanan x jadi keje la kn...
kebetulan mmg nk abeskn mase hujung mggu,
bonda ajak en papa ke mr diy la plak...
sumenye gara2 x sabar nk realisasikan projek yg da lame bsarang dalam pale otak bonda ni...



seterusnya...
brg yg bonda kene beli ialah...
L bracket...arga rm7. 90 sepasang...blh dapatkan di mr diy bdekatan anda (he he he)
(pix ni da jalan separuh projek)



inilah dinding suci murni bersih yg ade dekat ruang solat bonda...
bonda solat ngadap dinding ni
(abaikan wayar itam yg kelihatan pd sebelah kiri pix ni, en papa nye hp tgh cas)



ini antara langkah2 menjalankan projek
drill L bracket yg pertama utk amek "tapak" setelah diukur...



bile da dpt 1'"tapak"
ukur, tanda da drillkan bg mendapatkan "tapak" yg betol utk L bracket yg ke2
td drill blah kiri...
ni drill blah kanan plak...



makanya, jadilah tapak yg sebegini...



seterusnya...
naek kan storage shelf ke atas L bracket itu td,
kemudian skrukn L bracket yg berada di bawah tapak storage shelf utk mencantumkan storage shelf dan Lbrcket agar statik dan kukuh
(sile rujuk pix no2 di atas)



pastu, amek la AlQuran, surah yaasin, almathurat, muqadam dan bahan2 ilmiah agama utk disusunaturkan di rak diy tersebut...





makanya...
siaplah sudah rak AlQuran bonda...
ruang sebelah kiri pix bonda susun AlQuran, muqadam, iqra' dan surah yaasin

manakala ruang sebelah kanan gambar plak,
bonda susunaturkn almathurat dan sedikit bahan ilmiah agama...

xlupe gak bonda rentangkn tali utk jd ampaian sejadah...
L bracket tu tjulur lebey dan ade lubang lebey...
tu pasal blh jd ampaian sejadah...

klw xde yg tu pon mmg bonda akn wat 1 ampaian khas utk sejadah di bawah rak ni

cmtulah ksahnye projek di mlm merdeka...

sebelum bonda terlupe

KOS Projek D.I.Y Rak AlQuran
storage shelf / RM10 / Aeon Big
L bracket / RM 7.90 sepasang / Mr D.I.Y

sekian.

luv insyimanhafiz,
peace!!!

Thursday, August 28, 2014

#SusunAtur : Rumah Ubat-ubatan

Assalamualaikum wbt...
ari ni bonda ase nak menaip cite susunatur ubat plak...
Dalam uma korang, ktne korang simpan ubat???
dalam peti, bekas, kotak @ ape2 yang khas ke utk korang simpan ubat???
tweet2...bonda maksudkan ubat sapu luaran taw, bukan ubat utk makan...

dalam uma bonda memang ade "first aid box" yang wujud sebelum ade ank sorang lg...
tapi kan, ade sikit kekurangan kt box tu...
1. licin
2. x tahan berat

cer korang tolong pk, minyak angin kn berat...
bile boh dlm "first aid box" tu jd melendut lantai "first aid box" tu...
walaupon ade 2 level tp kekurangan yg same tetap wujud...

nak plak kn, bile g langkawi, borong sebeban minyak gamat...
bile kawan2 g lgkawi, bawa balik mai bg minyak gamat sorg sebotol lg
ape ko pk cukup nk boh sebeban myk gamat, segala minyak angin dlm "first aid box" tu???
itu belom lg kapas luke segala bagai...
ade plak hansaplast sekotak...

hahhh...taw pon korg x cukup kn???

so, ape enisiatif bonda utk meleraikan kekusutan ni???

KOS PROJEK
1. Bakul 4 segi tinggi - RM 6.90 - beli dr IKA (kedai barang plastik depan market Seberang Jaya)
2. Skru - stok skru en. papa - beli dari hardware semestinya
3. Tenaga en. papa - RM nilai ikhlas bantu bonda - beli dengan kasih sayang (hehehe)

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

maka, inilah hasilnya.
en. papa gantung bakul tu dengan skru...
add-on 1 bakul di bawah "first aid box" untuk menampung ubat-ubatan...
di sinilah "rumah ubat" dan seangkatan dengan nya
lokasi "rumah ubat" ni di sudut hujung ruang tamu teratak kami...

dalam bakul add-on tu terdapat stok minyak gamat, yoko2, minyak angin @ minyak panas
coolfever (standby klw ank tibe2 demam tgh mlm)...
senang cite, dalam bakul add-on ni ubat2 berat...
ketinggian bakul tu memberikan impak yang tinggi utk penyimpanan botol2 ubat

dalam 1st aid box plak bonda simpan vicks, minyak cap kapak, kapas, 
hansaplast n segala keperluan ubatan yg ringan...
hansaplast tu bonda beli RM1 sekotak...
motif???
c kakak insyirah tu...
luke sket sume hentam hansaplast...
kdg2 itu la jd pasal pepg time nk g sek...
bile bli RM1 skotak bonda x ase ralat sgt
cool n hot bag pon dok dlm tu gak

hahhh...cmtu la kesah "rumah ubat" kt teratak bonda ni...

projek murah dan menjimatkan.
yg penting susunatur yg sistematik utk bonda...

sekian.

luv insyimanhafiz,
peace!!!

Wednesday, August 27, 2014

Paperbag Merangkap Holder

Assalamualaikum wbt...
Salam Kemerdekaan Ke-57 dr bonda...
Lame gak bonda x bersiaran kn...
Tapi bonda xde la sepi, ade nun kt #groupskamisukasusunaturFB....
Dok usha n membace idea kawan2 yg ohsemmm sgt2...

Ni mggu lepas nye kerajinan...
sebbnye weekend lepas hingga la ke saat ni Penang dilimpahi rahmat Allah swt...
Makanya melepak la kt uma dan bermulalah pengambaraan mengemas...
Kemas byk gak tp yg bonda nk show kt sini sikit je la...

Ini rak buku rumah bonda tapi bukanlah banyak sangat buku...
banyak fail jer...
Fail ni da lame sangat ceritanya tapi tak berlabel juga...
adoiii aiii, lambat sangat progress bonda ni...
InsyaAllah, terlaksana gak label tu nanti
(bonda kene kumpul semua yang nak label, supaya tak membazir sticker paper)


pepanjang taip pon bonda xtaw nk type ape...
mey nk show kt korang


ni hah ni...
rak buku uma bonda...
atas tu fail yang tak berlabel lg...
kt bawah segala borang urusan kerja en.papa...
dan ade gak akta-akta berkaitan kerja bonda
(khas utk exam kebanyakan akta)


sebenarnya bonda lebih kepada tingkat yg bawah ni nk tnjuk kt korg
nampak x #paperbag hijau berlabel "oppo" tu???
paperbag tu bonda transform menjadi bookholders
paperbag tu tggi, size A4...keras lak tu...
sesuai la plak kaedah transform bonda tu...hehehe...
paperbag putih yg hujung tu pon bonda isi buku kt dlmnya...

so, rumah korg2 yg banyak sangat paper bag dan xtaw nk buat ape...
boleh la wat cmni...
murah, mudah dan kemas...

mawnye x murah kan???
paper bag FREE...

mawnye x mudah???
paperbag yg sedia ade kt rumah je...x kalot pon nk p beli

mawnye x kemas???
sendiri yang susun kn...pandai2 la...kite yg "buat" die...

KOS projek kali ni...
rak putih lapik kayu RM99 beli di Nikorex
paperbag RM free.00 hasil belian barang2

ok la...semoga perkongsian bonda ni memberikan sedikit manfaat utk kalian

sekian, wassalam.

luv insyimanhafiz,
PEACE!!!

Wednesday, August 6, 2014

#D.I.Y : Ruang Mendobi Berubah Wajah

Assalamualaikum wbt...
Salam lebaran...
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin
untuk semua pembaca blog bonda ni
(cehhh...cm ramai nau pembaca setia kt cni, hehehe)
ape2 pon bonda tetap nk minta maaf dgn korg...
kot2 sepanjang penulisan (taip) bonda ade wat korg terguris ati tatkala membace...


Raya pon sudah kn...
ape kate kite kemas rumah n susun atur ape yang patot...
walaupon lokasi yang nk kemas ni jauh dari pandangan tetamu sekiranya bertandang raya kn...



ini cerita lame #ruangmendobi bonda
selepas mendapat idea dr group #kamisukasusunatur kt fb,
bonda buat pembaharuan


mai rapat...mai dekat...
bonda nk cite projek D.I.Y bajet ciput ni...
brg da bli sebelom balik raya tp bertangguh...
raya dlu...pas balik dr kg br jalan projek...
Rak ni namenye Bottle Rack, beli kt NIKOREX
Saiz : 6kaki (t) x 4kaki (p) x 1 1/2 kaki (l)

disebabkan projek ni utk ruang mendobi...
makanya cm gini la bonda minta tlg en papa pasang


langkah seterusnya...
alihkan ke ruang stor...
ok...makanya jadilah sebegini...
(hmmm...bonda dok pk dlm ati ni...ade yang x kene la...
rak ni mcm besauuu jer...)


xpe2...kite alih barang masuk dlu...
wm tu dari kanan da bawa ke kiri...
boleh boh bakul laundry tepi tu...
atas susun segala sabun pelembut fabrik dan stok2 sabun...
uiksss...ade lebey la level atas tu...
ok2...alih letak vacum...senang nk amek bile nk gune...

ok, jom g beraya!!!


















































malam punye cerita...
balik dari beraya bonda x puas ati la...
pujuk2 en papa, ok!!! kite ubah lg...



akhirnya, jadilah sebegini...
antara wm n tingkat tu mmg bonda jarakkan utk bg ruang bile buka penutup wm

nmpak x #pelembutfabrik tu???
hahhh...kn da mudah keje bonda...
buka je paip tu n takungkan gune penyukat...
(fuhhh, senang sgt da keje bonda ni)



rak biru ni asalnye dr #openpantry bonda
rak ni kecik sket dr yg bonda baru beli tu..
bonda ase ini lg sesuai...
tu la pas balik beraya projek mengubah...

pas alih yg baru tu bonda g open house plak...
raya tetap raya, hehehe...

rak putih td bonda ubah p open pantry plakkk...
t bonda up story open pantry lak eh...

sekian,

luv insyimahafiz,
peace!!!

notabonda : hutang n3 n terus berhutang, hehehe...MAAFFF...

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ