Followers

Tuesday, November 12, 2013

:5S: Sinki versi Island

ASSALAMUALAIKUM wbt...

Ya Allah...tegar nye momies kt blog sis Fizah hupdate n3...bonda tabik spring dekat sume baek full time h/wife @ mummy bkerjaya...x dinafikan bonda suke gile  bace blog diorg...n klw blh nk share gak la ruang sinki dapur teratak bonda...yang kt bawah ni, en gugel nye...bonda pinjam sbb nk tnjuk dekt korg (yg sudi bace blog bonda ni) idea yg bonda cilok...bonda aplikasikn konsep yg ade atas island tu kt ruang sinki bonda

sumber : en. gugel

Bonda ade ke Daiso, Queensbay beberapa mggu lepas dgn hasrat nk cuci mate...dlm nk cuci mate tu ade gak TERbekenan n TERbeli...bonda rambang mate wey dok cne...xtaw nk beli ape sbnrnye...xde planing pon...tp dr beberapa brg yg bonda da beli tu asenye blh kot kemaskn lg bhgian sinki bonda yg lebarnye hanya 3kaki lebey...so, let's D.I.Y n kita lihat hasilnya...

Ni la rupenye barang yg bonda bli kt daiso "wire net"
Arga xyah sembang la...rata2 blogger susunatur mmg almaklum arga brg2 @ daiso bape rm...

Ok,siap gantung!
credit to en. Papa sbb bsusah payah tlg bonda gantungkn "wire net"...bab2 nk memaku bagai ni bonda x lulus.skadar menyumbangkan idea blh la then kene gak nyusahkan en. Papa utk merealisasikan "impian kampung" bonda ni...
"Wire net " ni gantung kt siling sinki bonda...
Mase tgh membasuh pinggan mangkok piuk blanga sudu garfu cawan gelas klw bonda mendongak nmpk la
"wire net" ni


Ok, now mase mengaplikasikan/mempelbagaikan cara penggunaan "wire net".
hahhh, kn da ade upe cm dpur mat saleh, hehehe
(hehehe,uma kg je uma bonda tp nk gak kai konsep
uma org puteh tu)

My sis tye : "x tggi ke ko nk amek sudip senduk bagai tu?
Bonda : x...angkt tgn blh capai...bumbung kt sinki ni 
condong...
-dialog bsama my sis blaku dlm wasap-
(condong coz pnghujung rumah,
blh imagine kan bumbung nye upe cmne?)

Nmpk kuali yg tgantung tepi kiri???
Moh kite ke next pix

Ok,cite sket kewujudan rod besi ni...
planing asal, bonda nk gantung rod besi ni kt dinding depn sinki utk menggantung kuali selepas bonda basuh (maksudnye air basuhan tu akan menitik masuk sinki gak)
Tp idea tu da dtukar kpd keadaan spt pix kerana cube memenuhi "impian kg" bonda yg mggunakan wire net.

Rod besi ni bonda yg bli sndiri kt kedai hardware.nk gtaw tokey kedai tu ukuran lebar sinki tu bonda xtaw so bonda amek tali, ukur le lebar sinki n bawa ke kedai as cnth.dr tali tu la tokey kedai hardware potong rod besi ni...

now, da selamat pon tgantung dinding kiri sinki bonda.
kegunaan nye utk mggantung kuali.

Ini namanye kura2 panjat dinding...hehehe

Ini la pandangan x bape nk menyeluruh ruang sinki bonda (x menyeluruh coz bwh sinki x tunjuk.x blh nk tnjuk lg...nk wat renovate sket saluran bawah sinki ni...tp agak memakan masa la sbb en. Papa yg akan wat...bile sndiri wat, kene tggu masa free la kn...keje sebok je memanjang so bonda kene sabarkn ati tggu kelapangan en. Papa, huhuhu)

Tngkap sebelah kanan tu tgkap dapur yg asal (b4 teratak bonda ni renovate) maknenye ruang sinki bonda ni dlu lua uma,tanah...kt tgkap ni gak r "kura2 panjat dinding" b4 ni

Paip kt sinki bonda, kitorg gune paip air hujan, tgkainye blh liuk lentuk...penjuru kiri dln bekas kaler pink ade segala pisau...penjuru kanan dlm baldi kecik kaler brown tu ialah air sabun utk membasuh perkakasan dpur.bonda boh dlm baldi tu utk mengelak kn c kakak maen sabun basuh pggan, kn baldi tu tggi...

kt sblh kanan tu bonda letak sabun basuh pinggan. Mase nk up n3 ni br bonda tprasan...ptot sabun tu dok blah kiri sblh baldi la...ok xpe...pasni akan berubah la tmptnye...hehehe...

sekian shj serba sedikit cite ruang sinki bonda...ade mase nnt share story bout peti ais plak.

luv insyimanhafiz,
Peace!!!


6 comments:

yuyuy akley said...

Menarik menarik hihi.. Tp sy letak kat tepi pintu kabinet :-)

lesungpipit said...

Maceh...maceh...
Hehehe...
Yurp, sy taw...ade tbace blog sis
Mule2 pon sy nk gantung kt dinding
Tp nk gak uma kg style omputeh so jd la cmtu...

Fizah said...

pnh nmpk wire basket ni kat daiso...:)

lesungpipit said...

sis Fizah : lame mencari...skali jmpe kt daiso.so, trus grab sbb idea dlm kepala...

cik hani said...

nice idea untuk wire net tu.
tapi bagi yang kurang inci macam saya ni, macam tak boleh nak praktikkan he. sebab nanti tak sampai tangan nak capai

~*irjune*~ said...

sy pun penah nak beli wire net ni utk idea sangkut menyangkut...tapi sebab tak tau saiz yg sesuai dan tak tau nak letak kat mana...so hold dulu la. ape pun mmg idea menarik tu.

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ