Followers

Monday, November 2, 2015

#SusunAtur : Santan Aiskrim

Assalamualaikum wbt...
Salam Susunatur...
Lama sangat bonda tak bersiaran ceritera susunatur...
Sibuk je dengan story bisnes sampingan dalam blog ni...
Ampunnn sangat-sangat...

Ok, harini bonda nak share story pasal susunatur...
Susunatur apakah yang menjadi topik bonda kali ni???

hahaha...
tajuk ini sangat drama swasta...
Korang sendiri mesti pelik kan...
Tajuk makanan tapi kenapa label SusunAtur???
bukan label AirTanganBonda???
Jom kita baca dulu...

Bonda adalah mama bekerjaya...
Namun begitu, bonda akan pastikan
air tangan bonda yang menjadi santapan anak-anak dan suami setiap hari...
[Tapi tipu la kan kalau takde makan luar langsung, ade tu ade tapi jarang-jarang]

Untuk memudahkan proses memasak di dapur sehari-hari,
bonda memerlukan stok bahan-bahan segera seperti...
SANTAN [highlight besar sebab menjadi tajuk utama kan, hehehe]
Walaupon santan segera asalkan end product adalah air tangan bonda itu cukup memadai...

Selalunya bonda beli santan kotak...
tapi santan kotak tu pon bukan nye sekali guna boleh habis...
Memang tidak!!!
Sebabnya bonda memasak hanya untuk 4 mulut...
Nak-nak pula santan segera ni, PEKAT...

Santan kotak tu pon dah naik harga sekarang, huhuhu [redha dan bertabahlah duhai hati]

Untuk kesekian kali ni,
bonda beli stok santan seperti jenama dan packaging di bawah
[Sila rujuk gambarajah di bawah, hahaha... mentang-mentang buat n3 hari SPM]

Khalis Santan Segar...
Santan kelapa sawit...
1000ml @ paket size besar
harga : RM 7.50



Untuk memudahkan urusan memasak dan
memastikan santan sentiasa berada dalam keadaan baik,
bonda susunatur semula santan tadi ke dalam plastik ais krim Malaysia ni...
[Sila rujuk gambarajah di bawah]
1 plastik = 100ml...
bile nk masak menu yang memerlukan santan,
keluarkan satu "santan aiskrim" sebelum ke pejabat dari tempat beku
dan simpan di tempat dingin sahaja...
Faham kan???



Dimanakah "rumah" santan aiskrim???
[Sila rujuk gambarajah di bawah, hahaha...]
Di sini lah ianya tersimpan...
setelah di susunatur kan, terhasil lah 9 batang "santan aiskrim"
[lagi 3 batang "santan aiskrim" tiada dalam gambar, harap maklum]

Tapi bonda taip tadi 1 batang = 100 ml kan...
mane pergi lagi 100ml???
Hahaha, perkara tu pon misteri buat bonda...

9 BATANG SAHAJA SANTAN AISKRIM YANG TERHASIL
[korang renung sejenak dan fikirkan sendiri, okbye]



Ok, ini ada 1 klakarama sangat pada bonda...
sebelum bonda post n3 ni,
bonda da share gambar-gambar ni semua dalam acc wechat bonda...
tapi disebabkan malas nak menaip,
bonda hanya menyediakan caption "santan aiskrim"...
Lepas tu, ada pula kawan-kawan bonda pakat tanya,
sedap ke aiskrim santan???
dah la putih, anak-anak nak makan ke???
kenape x dibubuh pewarna???

Rupenye semua pakat tertipu dengan tajuk bonda di moment wechat tu...
hehehe...
no probs, ni bonda da share cerita keseluruhan...



Sekian sahaja kerinduan untuk n3 susunatur...
Luvinsyimanhafiz,
peace, no war!!!

3 comments:

cik hani said...

Saya kalau santan saya letak dalam bekas kecik2. Nak makan keluarkn satu. Makan untuk 2 orang je

bondalesungpipit said...

Ni salah satu susunatur penjimatan ruang...
bawah drawer ais tu bukan boleh isi ape pon kn...
so, x terbazir ruang tu...

Mama Cahaya Mataku said...

saya biasa beli santan kotak brand kara. tak terfikir pulak boleh beli santan segera dan buat macam ni. idea yang bernas.. thumb up...

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ