Followers

Sunday, August 31, 2014

#D.I.Y : Rak AlQuran

Assalamualaikum wbt...
MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
Salam KeMERDEKAan ke-57
#disinilahirnyasebuahcinta
Alhamdulillah Malaysia aman...


wahhh...pnjg nau la intro bonda...hehehe...
almaklom la...projek mlm merdeka...

Alhmdulillah.angan2 bonda yg ciput da terlaksana

ari mggu mcm biase la bjalan cuci mate
nak2 plak long weekend mggu ni...
pasaraya kedai segala bagai sume dok wat promosi merdeka...
hahhh..dr jejalan jd terbeli la...
antara yg bonda terbeli...


jeng...jeng...jeng...


storage shelf 2 tingkat RM10
(dalam pale mmg da lame pasang angan2 projek diy so mmg bonda terbeli gak la kn storage shelf ni, hehehe)



bile da terbeli storage shelf tu...
xde padanan x jadi keje la kn...
kebetulan mmg nk abeskn mase hujung mggu,
bonda ajak en papa ke mr diy la plak...
sumenye gara2 x sabar nk realisasikan projek yg da lame bsarang dalam pale otak bonda ni...



seterusnya...
brg yg bonda kene beli ialah...
L bracket...arga rm7. 90 sepasang...blh dapatkan di mr diy bdekatan anda (he he he)
(pix ni da jalan separuh projek)



inilah dinding suci murni bersih yg ade dekat ruang solat bonda...
bonda solat ngadap dinding ni
(abaikan wayar itam yg kelihatan pd sebelah kiri pix ni, en papa nye hp tgh cas)



ini antara langkah2 menjalankan projek
drill L bracket yg pertama utk amek "tapak" setelah diukur...



bile da dpt 1'"tapak"
ukur, tanda da drillkan bg mendapatkan "tapak" yg betol utk L bracket yg ke2
td drill blah kiri...
ni drill blah kanan plak...



makanya, jadilah tapak yg sebegini...



seterusnya...
naek kan storage shelf ke atas L bracket itu td,
kemudian skrukn L bracket yg berada di bawah tapak storage shelf utk mencantumkan storage shelf dan Lbrcket agar statik dan kukuh
(sile rujuk pix no2 di atas)



pastu, amek la AlQuran, surah yaasin, almathurat, muqadam dan bahan2 ilmiah agama utk disusunaturkan di rak diy tersebut...





makanya...
siaplah sudah rak AlQuran bonda...
ruang sebelah kiri pix bonda susun AlQuran, muqadam, iqra' dan surah yaasin

manakala ruang sebelah kanan gambar plak,
bonda susunaturkn almathurat dan sedikit bahan ilmiah agama...

xlupe gak bonda rentangkn tali utk jd ampaian sejadah...
L bracket tu tjulur lebey dan ade lubang lebey...
tu pasal blh jd ampaian sejadah...

klw xde yg tu pon mmg bonda akn wat 1 ampaian khas utk sejadah di bawah rak ni

cmtulah ksahnye projek di mlm merdeka...

sebelum bonda terlupe

KOS Projek D.I.Y Rak AlQuran
storage shelf / RM10 / Aeon Big
L bracket / RM 7.90 sepasang / Mr D.I.Y

sekian.

luv insyimanhafiz,
peace!!!

1 comment:

CintaHati Lina said...

awesome la...menarik juga buat macam tu kan... kemas dan teratur... boleh pelbagaikan tu....

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ