Followers

Friday, June 12, 2015

#SusunAtur : Teks Pengacara Majlis

Assalamualaikum wbt...
Hahhh, mcm balas dendam la plak kn...
Hahaha...
Idea x banyak pon nk mengarang tapi rase nk buang sawang yang berkampung kat dalam blog bonda ni...hehehe

Ini cerita bab #susunatur juga tp bukan susunatur rumah tapi lebih kepada susunatur teks...

Bila teks tersusun atur mudah la untuk dibaca...
nak-nak lagi teks majlis protokol kn...
tersalah kan bahaya jadinya...
Al-sebab, majlis protokol dihadiri tetamu kenamaan...
Bile sekali kite tersalah @ tersasul, menggelabah jadinya...
Walaupon hakikat sebenar orang tak tahu kesalahan kita...

So, bonda amek pendekatan nak share dengan pembace semua care #susunatur teks yang bonda amalkan



ini contoh teks yang bonda sediakan...
Bonda lebih selesa buat teks dalam microsoft excel...
Sebab???
Mudah untuk bonda bahagikan sheet by sheet @ page by page
Kalau korang selesa dgn microsoft word, teruskan...
ikut keselesaan masing-masing

Yang pertama-tama kali, bahagikan ruang teks anda kepada 3 BAHAGIAN
Ruang no.1, mewakili acara
Acara ni, korang boleh rujuk dari aturcara majlis

Ruang no.2 pula, mewakili Teks Pengacara.
Yakni, bait-bait ayat yang akan dilontarkan oleh Pengacara Majlis (PM).
Ayat puitis, bunga-bunga cinta, pantun dan sebagainya....

Manakala di ruangan Catatan iaitu ruangan no.3,
Catatkan yang perlu diberi perhatian oleh juruacara.
Biasanya, apabila menjadi PM secara berpasangan, di ruangan catatan dicatitkan nama.
Bergiliran antara nama anda dan pasangan PM anda...
Baru lah nampak paduan suara antara dua...
Ala-ala lagu duet gitu, hehehe...

Bile dah ter #susunatur teks tu... mudah lah utk PM bace...

Hahhh.......lagi 1 tips yg pernah Dr Taufik kongsikan dengan bonda beberapa tahun lepas...
Bile kita buat teks, pastikan menggunakan huruf kecil dan HURUF BESAR betul pada tempatnya.
JANGAN SESEKALI MENGGUNAKAN HURUF BESAR PADA KESELURUHAN TEKS.
Hal ini adalah untuk mengelakkan berlakunya tersasul semasa membaca teks ketika majlis berlangsung...

Rasanya, itu saje dulu untuk kesekian waktu...andai nanti bonda teringatkan sesuatu,
bonda akan update dekat n3 ini juga...

Harap n3 ni memberi manfaat kepada kite bersama...

Terima kasih sudi membaca.

Luve insyimnahafiz
Peace with luve...

No comments:

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ