Followers

Monday, April 14, 2014

:5S: The Dispenser di Bilik Mandi

Assalamualaikum wbt...
mcm byk plak projek bonda weekend mggu lepas,hahaha
byk x byk la tp mmg minta xcuse dr en papa...
minta "cuti masak" sbb nk setelkan baju je sbnrnye...
Nak membasuh, yg da berangkat x blipat, yg da basuh x bsidai

tn2 putri bonda kn pakai lampin moden...
mmg memerlukan kerajinan tahap tggi...
sebbnye en papa x pndai handel CD tu makanya
bonda mmg kene up kn kuase kerajinan, hahaha

Kali ni nk menaip cebisan cerite bilik mandi.
Sebelum tu, bonda nk wat pengakuan la...
Bonda ni x pndai dekorasi, nk mengemas n x semak je...
Tu pon kemas yg "kemas" d mate bonda,
dengan care n kemampuan bonda.

Teratak kami, kawasan kampung...
Teratak bonda diami ni, uma bujang en papa dlu...
Tp Alhmdulillah, ni teratak kami, kami x menyewa...
tetiap bulan xde pon org call msg @ ketuk pintu minta duit sewa...
bonda bukan blagak sebaliknye bersyukur dengan rezki dr Allah swt ni...

Setiap rumah ofcoz la ade bilik air...
bilik air rumah bonda berasingan di antara bilik mandi dan bilik termenung (jamban)

di dalam Islam pon, digalakkan bilik mandi dan bilik termenung berasingan
tapi kalau kediaman yg da mmg dibina bilik mandi dan bilik termenung nye bersekali,
maka bertabahlah kalian...

kerana ape ye???
kerana, makruh bile ambil wudhu' sekiranya bilik air nye pakej

bonda x pndai sgt bab agama tp ni bonda dengar ustaz bagi ceramah...
rumah mertua bonda pon pakej bilik air nye tp itu duuulu...
bile mertua g "bace kitab" n ustaz maklomkan sedemikian, 
makanya mertua bonda da renovate pakej bilik air diorg menjadi bilik berasingan..
naseb baiklah bilik air uma mertua besar
(xde la sebesar bilik air d hotel2 tu tp cukuplah untuk mengasingkan bilik termenung n bilik mandi)

tp jangan la isaw, bukan menjadi 1 dose, hanya makruh bile berwudhu'
sekiranya x dpt nk mengasingkan bilik termenung n bilik mandi ade enisiatif lain...
bilik amek wudhu' pastikan penutup jamban tu bertutup (ini sesuai utk jamban jenis duduk)
klw jenis cangkuk ni xde idea plak utk bonda share, harap maaf yerrr...
#sharingiscaring

ok, nk cite pasal dispenser sabun mandi n shampoo sebenrnye tp ape salahnye bonda bkongsi sedikit ilmu
untuk manfaat dan kebaikan bersama...
lagipun yg bonda kongsikan tu dituntut agama...





lihatlah...dispenser sabun mandi n shampoo mengikut kemampuan bonda
OK!!! da x semak mate tgk botol shampoo dlm bilik mandi
dan dengan care ini, bonda da boleh wat bajet bulanan bile shampoo nk abes...
Ye la, lutsinar kn dispenser ni...

lg 1, pd firasat bonda dengan care ni c kakak Nurul Insyirah xde la maen sabun setiap kali mandi
klw yg dlm botol tu, selagi x abes selagi tu la die maen sabun tu...membazir jer...
klw botol kosong n bonda x refill lg, die siap masukkan air lg utk maen...huhuhu

apesal gini upe gaye dispenser bonda???
japg bace sambungan kt bawah yerrr...

yang ni bonda kirim en papa tolong belikan kt Happy Home Parit Buntar
tapikan da mahal la dr arga yg bonda beli sebelum ni...
en papa kate da naek harga kot, ntah la...
da selamat diprojek kan pon, hehehe





nk mejawab persoalan di atas td, sile rujuk gambar di bawah...
bonda gune cable ties je ikat dispenser ni...
ikat dekat batang paip lak tu...

laaa...kn bonda ckp td teratak bonda ni kampung jer...teratak en papa dr zaman bujang...
segala paip air pon en papa wat sendiri...tu pasal la tersembul je nmpak batang paip ni...
x tertanam dlm simen dinding...

sebenarnya, mmg nk drill ke dinding bilik mandi pon dispenser ni tapi...
mesin hand drill tu ade kt uma mertua...en papa bagi pinjam time nk kenduri adik ipar bulan 3 ritu...
nanti da amek balik hand drill tu ade lg la perubahan nye...

en papa da bsore nk kumpul duit utk renovate bilik mandi n bilik termenung...
nk tanam segala paip ke dalam simen...
sesame doakan utk kami sekeluarga...
semoga angan2 en papa menjadi kenyataan...
Aaamin Ya Rabbala'laminnn...

sekian.

Luv insyimanhafiz,
Peace!!!

3 comments:

UMIE SUE said...

Assalamualaikum sis,
Sis pm fb su boleh tak pasal nak buat header tu
sue_546@yahoo.com
fb: sue haida

Norazlina Mummy said...

TQ KRN FOLLOWING..DAH FOLLOW AWK JUGAK =D

Azi said...

salam...
best jugak letak sabun dalam dispenser cam tu. nak try lah. :)

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ