Followers

Tuesday, April 8, 2014

:5S: Sekaum tapi TAK Seragam

Assalamualaikum wbt...

Jom cite pasal dapur...
klw pmpuan nk cite bab dapur ni, mmg x abes kn???
ade saje x kene kt mate...ade saje nk diubah..
bonda mmg kene jaga la, kene jadi contoh utk 2 org putri tu...
sebelum disiplinkn ank2 kene disiplinkn diri sendiri...

SEKAUM tapi TAK SERAGAM
Hamboiii makkk, gempax je tajuk...
tp label 5S, acaner tu???



See...kn sekaum tu (sudu) tp TAK seragam (tak same kaler)...
tu pasal la gtu tajuk n3 ni...
nk wat n3 pon kene pk kn tajuk...
tajuk ni dpt idea dr my sis yg nun jauh d pantai tmur...
tq ye kak, tlg bg idea utk tajuk n3 kali ni...syg ko...hohoho
Ini sudu yg dpt free time dok bli susu Nurul Iman...
Yg warna biru dutchlady stage 1 dan yg warna pink tu dutchlady stage 2

[Bonda bf Nurul Iman 5bulan je pastu Nurul Iman xnk, sedey ok nk pisah susu bdn, huhuhu :( ]
Ok2, stop drama swasta...back to story

Sudu yg dpt free bebyk (byk x byk la tp blh rotate gune)
tu bonda simpan...

Bukan saje utk sudukan susu 2bradeq ni tetapiii....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Hahhh...garam kunyit n lada hitam pon bonda sudukn gune sudu susu ni...
Bgune hokeyyy...comey pon comey...
Hehehe...
sekali lg, sekaum tp TAK seragam...
Sudu pink tu bekas garam...
Yg isipadu kuning tu ofcoz la kunyit kn...
Manakala isipadu hitam tu serbuk lada hitam...
dlm tupperware pattern ni gak bonda boh asam jawa tp x show kt cni la...
klw show kt cni lagi x sekaum + x seragam...hahaha
sbb dlm tupperware asam jawa tu xde sudu comey ni pong...



Selain itu, bonda gak gune sudu ni utk sudukan serbuk kari ikan, dging n gula utk masakan
Gule, sbb bonda msk x gune pak aji...
So gule sebagai pengganti n ofcoz ade gule khas utk masak...
utk pix yg ni SEKAUM + SERAGAM yer...hehehe
sume kaler biru n sudu jenis yg same...
(da name pon sudu free, meme same r kn)

kari dging n kari ikan ofcoz kene label ye puan2...
bukan nye bonda kenal sgt serbuk rempah tu selagi x jadi kuah, hohoho...
bile gune scoop cmni, bonda senang nk agak byk mane nk gune serbuk rempah kari tu...
+ - 8 hingga 10 scoop diperlukan utk bonda masak kari...
+ - = sepeket kecik serbuk rempah kari...
see, kn memudahkan keje tu...

ok, itu saje itu n3 kali ni...
lebey kepada cite pasal sudu jer...
tp tu la, free n kecil tetapi bgune...
"kecil2 cili padi"
moge bermanfaat n3 kali ni...

sekian.

luv insyimanhafiz,
Peace!!!

2 comments:

cik hani said...

comel sudu nya. cute,sesuai sangat untuk letak dalam bekas rempah ratus tu

Fizah said...

masih kira seragam tu cuma beda kalernya =))

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ