Followers

Sunday, April 13, 2014

:Resepi: Apom Polkadot

Assalamualaikum wbt...
Utk yg ni bonda nk wat n3 resepi lak...
(Kebetulan mmg rajen nk amek pix time wat resepi ni,
kire projek ari minggu la ni utk jajan ank2)
Bukan resepi sendiri tp c n p gak...blajar dr opismate
Sedar x sedar da 2 tahun bonda blaja resepi ni

Yang ini adelah bahan2 yang diperlukan...
Untuk lebey jelas, blh thru ke n3 INI


Cara2 nya :

1. Masukkan semua bahan (kecuali filling) ke dalam mangkuk, pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang (AMARAN : sile gunekan mixer, penggunaan blender hanya menyebabkan anda kerugian)



2. Bahagikan adunan dan titiskan pewarna.
(Nampak x picagari tu???
Bonda wat keje senang jerrr...
tarik pewarna menggunakan picagari then
tembak ke dlm tepung...
ini adalah konsep mempelbagaikan penggunaan, hehehe)



3. Masukkan adunan ke dalam piping beg
(Bonda xde piping beg so masuk dalam beg plastik kemudian ikat dengan getah tempe)

Untuk mendapatkan lubang, potong sikit di hujung beg plastik. Tapi, jgn potong besar, kecik je...klw besar nnt tepung kuar laju, nk wat dot2 pon x cantek



Kemudian sediakan acuan ini yer...
Susun paper cup dlm acuan kuih lompang
Nak kukus pon masukkan ke dalam periuk kukus dengan acuan lompang tu skali



4. Picitkan separuh adunan ke dalam paper cup kemudian taburkan / letakkan filling dan picitkan semula adunan sehingga memenuhi paper cup

5. Last skali, bolehlah dot2 kan adunan td dengan warna tepung yang berlainan @ mengikut kreativiti memasing

6. Kukus selama 10-15 minit

SELAMAT MENCUBA =')

Sekian.

Luv insyimanhafiz,
Peace!!!

2 comments:

Kopi Pahit said...

Bagi la rasa....pastu baru leh cuba...

IeRA said...

salam singgah..

Saat Aku Melihat Dunia

Aku Terima Maharnya

Nurul Insyirah bt Muhamad Hafiz

Nurul Iman bt Muhamad Hafiz

Designed by UMIESUEstudio 2014 FOR INSYIMANHAFIZ